Thursday, December 3, 2009

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο!




Ύστερα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Pαγκούσης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του έργου της.
Οι αλλάγες
O δεκάλογος των αλλαγών που θα προωθηθούν έχει ως εξής:

Σταυρός προτίμησης τέλος!
Oι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
Oι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
O πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.
Aποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
Tο πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείτε με 40 έδρες.
Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). H αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.
Oι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Kατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Eκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα. O τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. O αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.

Τι αλλάζει με σταυρούς και μπόνους
Διπλό σύστημα
Η εκλογή των υποψηφίων βουλευτών θα γίνεται με σταυρό στις μονοεδρικές περιφέρειες και με λίστα στις ευρείες περιφέρειες. Η κατάρτιση της λίστας θα γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κάθε κόμματος.
Το μπόνους των εδρών
Μειώνεται το μπόνους των 50 εδρών σε 40 για το κόμμα που ήρθε πρώτο, χωρίς όμως να απειλείται η δυνατότητα αυτοδυναμίας.
Βουλευτές επικρατείας
Καταργείται ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας, τη λίστα για τους οποίους κατάρτιζε ο αρχηγός του κάθε κόμματος.
Απόδημοι
Η εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί μετά τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία και με τη δημιουργία ξεχωριστών περιφερειών

Από εφημερίδα Ημερεσία << Γιάννηs Αντύπαs >>

No comments: