Friday, November 13, 2009

Η διοικητική διαίρεση σε τρεις Μεγάλους Δήμους μονόδρομος για την διατήρηση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων


Η διοικητική διαίρεση σε τρεις Μεγάλους Δήμους μονόδρομος για την διατήρηση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και μοναδική ελπίδα για την ανάπτυξη του τόπου.

Η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού όσο και στο επίπεδο της εφαρμογής των πολιτικών ήταν στόχος της προηγούμενης είναι της σημερινής και ίσως να είναι και των επόμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας .Άμεσες όμως είναι οι προτεραιότητες και οι ανάγκες.
α}Να μειωθεί το Διοικητικό κόστος και επιβάρυνση των συναλλαγών.
Η Ελλάδα σήμερα κατατάσσεται κατά το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο στις 2-3 δυσμενέστερες θέσεις, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Και β} να δημιουργηθούν κριτήρια καλής διακυβέρνησης . Σύμφωνα με τα πέντε κριτήρια που χρησιμοποιεί <<η Διεθνής Τράπεζα για τις τακτικές συγκρίσεις που πραγματοποιεί σε παγκόσμια κλίμακα>>
• Συμμετοχή και λογοδοσία (Voice and accountability).
• Αποτελεσματικότητα διακυβέρνησης (Government effectiveness).
• Ποιότητα ρυθμίσεων (Regulatory quality).
• Εφαρμογή της νομιμότητας (Rule of law).
• Έλεγχος της διαφθοράς (Control of corruption).
Η χώρα κατατάσσεται και για τα πέντε αυτά κριτήρια, στην δυσμενέστερη, ή στη δεύτερη δυσμενέστερη, θέση μεταξύ των χωρών της Ένωσης, για δε τον έλεγχο της διαφθοράς στην τελευταία θέση
Για να γίνουν όλα αυτά άμεση προτεραιότητα είναι η Αποκέντρωση , Η μέχρι σήμερα συγκεντρωτική οργάνωση, είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Καθιστά τους δημόσιους οργανισμούς εξαρτώμενους από κεντρικά υπουργεία, που είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθούν στην ποικιλία των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι οργανισμοί, στερεί την αυτοδιοίκηση από δικαιοδοσίες σε βασικά μέσα άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης, όπως είναι οι οικονομικοί πόροι.
Η αποκέντρωση που μας απασχολεί δεν είναι διαφορετικό θέμα από το θέμα της διοικητικής διαίρεσης<< Νέος διοικητικός χάρτης των δήμων και η αιρετή Περιφέρεια >>.
Το ΙΤΑ {Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης } προχώρησε σε μελέτη όπου μεταξύ των άλλων φαίνεται η Κέρκυρα να χωρίζεται σε τρεις Δήμους .Μελέτη που προκάλεσε και προκαλεί πολλά σχόλια και αντιδράσεις .
Αλίμονο αν αναρωτιόμαστε αν μια επιστημονική επιτροπή προτείνει την χάραξη των νέων ορίων των ΟΤΑ με μόνο και αναμφισβήτητο στοιχείο το πληθυσμό και τη έκταση του κάθε Δήμου Ο μελετητής βάση των στατιστικών στοιχείων έχει γνώση των πολιτιστικών, ιστορικών, μορφολογικών, οικονομικών, κοινωνικών στοιχείων, των υποδομών της κάθε περιοχής .Όπως πιστεύω ότι γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα .Όπως γνωρίζει και γνωρίζουμε ότι στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση το κράτος θα διατηρήσει μόνο τον κεντρικό σχεδιασμό και οι νέοι δήμοι Θα επιφορτιστούν μεταξύ των άλλων με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία),.
• Θα αποκτήσουν τη δυνατότητα, μέσω της «φορολογικής αποκέντρωσης», να έχουν περισσότερα έσοδα
• Θα μπορούν να διαμορφώνουν προγράμματα και να ασκούν πολιτικές στο πλαίσιο της ενιαίας κυβερνητικής στρατηγικής
• με το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», θα διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια, κρατικούς πόρους και φόρους, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα έκδοσης αδειών για ενεργειακές επενδύσεις
Παράλληλα γνωρίζει ότι στον νέο αυτόδιοικητικό χάρτη Οι Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Κατευθύνσεις για την Πολιτική της Συνοχής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή των πόλεων (αστικά κέντρα) για την ανάπτυξη και για την απασχόληση. Η δυναμική των αστικών κέντρων, θα είναι βασικός μοχλός συμβολής στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και στην ισόρροπη ανάπτυξη γενικότερα .
Το ΕΣΠΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αστική ανάπτυξη στοχεύοντας στη συγκρότηση μιας συνολικής αλλά και εξειδικευμένης αναπτυξιακής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των πόλεων και τη συμβολή τους στην προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
Ο ρόλος των μεγάλων πόλεων αναγνωρίζεται ως προωθητικός μηχανισμός της πραγματικής σύγκλισης. και ως κινητήρας της ανάπτυξης των περιοχών που βρίσκονται στην άμεση επιρροή τους, καθώς και της υπαίθρου που τα περιβάλλει, αλλά και των μικρότερων αστικών κέντρων που βρίσκονται στην ακτίνα τους.
Μέσα σε όλα αυτά να θυμηθούμε μια έκφραση <<πόλεις πόλοι ανάπτυξης >>
Ως δυνητικοί πόλοι ανάπτυξης νοούνται ιδιαίτερα δυναμικά αστικά κέντρα ως προς το
• πληθυσμιακό μέγεθος
• την πληθυσμιακή δυναμική,
• τη θέση των πόλεων σε σχέση με τους υφισταμένους και τους επιδιωκόμενους άξονες ανάπτυξης,
• τη διοικητική σημασία,
• τη διαθεσιμότητα υποδομών έρευνας και υγείας,
• την δομή και τη δυναμική του παραγωγικού προτύπου
• την ύπαρξη στοιχείων δικτυώσεων με γειτονικά αστικά κέντρα.
Η Κέρκυρα μπορεί να αγωνιστεί να ιεραρχηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα στους πόλους ανάπτυξης και να αποτελέσει με το μητροπολιτικό της δήμο την έδρα της περιφέρειας των Ιονίων Νησιών, <<τα Ιόνια Νησιά ανεξάρτητα από το μέγεθος τους ιστορικά αποτελούν ένα «ενιαίο αστικό χώρο» με κοινά χαρακτηριστικά >>. Κατά την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, οι πόλεις θα υποδεχθούν τις κύριες αναπτυξιακές δράσεις μέσα από τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενες από τα Διαθρωτικά Ταμεία. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους πόλους ανάπτυξης θα εστιαστούν σε τέσσερα θεματικά πεδία, αλληλένδετα μεταξύ τους, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2006 και συγκεκριμένα: την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και την Απασχολησιμότητα
Η Κέρκυρα με το νέο μεγάλο δήμο θα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης μέσω των ταμείων συνοχής , των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των παραγομένων φόρων ,οι οποίοι θα μένουν σε μεγάλα ποσοστά στον χώρο παραγωγής .Ενδεικτικά προσεγγίζοντας η Κέρκυρα στην προοπτική της ενιαίας περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Πόλεων των πόλων ανάπτυξης ,Θα διαθέτει Παλιά πόλη ΟΥΝΕΣΚΟ, Διεθνές αεροδρόμιο ,Τουριστικό και Εμπορικό λιμάνι ,5 Αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών ,Μον ρεπό , Αχίλειο ,Παλάτι Μιχαήλ και Αγγέλου ,Καστέλο .το 87 % των τουριστικών κλινών το 45% των τουριστικών καταλυμάτων ,14 Παραλίες με γαλάζιες σημαίες και πάνω από το 80% του παραγομένου τουριστικού εισοδήματος . Διαθέτει Πανεπιστήμιο. Υποδομές θρησκευτικού τουρισμού και τουρισμού Αναψυχής ,Δήμο των 72000 κατοίκων με αυξητικές πλέον δημοσκοπικές τάσεις. Και ως πόλη πόλος ανάπτυξης θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την πρωτεύουσα της διατηρημένης πλέον Περιφέρειας Ιονίων Νήσσων.
Διαφορετικά αν πάμε στην διαδικασία της μικροπολιτικής αντιμετώπισης με μόνο κριτήριο την γεωγραφική διαίρεση την πολιτική επιθυμία {που κερδίζουμε και που χάνουμε σαν κόμματα }ή στην διαδικασία πως θα βρουν επιπλέον θέσεις καρεκλοκένταυροι πολιτικοί ,η Κέρκυρα και μοιραία η περιφέρεια θα απορροφηθεί από άλλο αστικό κέντρο Πχ Πάτρα ή Γιάννενα και θα αποτελέσει την πλέον απόμακρη βόρεια επαρχία της περιφέρειας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η διοικητική διαίρεση της Κέρκυρας σε τρεις ή ακόμα και λιγότερους δήμους είναι μονόδρομος από αυτή την διαίρεση περνάει και ή διατήρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων .

Τηλέμαχος Γαβαλάς
Δημοτικός Σύμβουλος

No comments: