Monday, September 8, 2008
Για το μνημείο της μεραρχίας Agui
Με τις 18-298/7-9-2007 και 19-244/14-7-2008 αποφάσεις του το δημοτικό συμβούλιο Κερκυραιών ενέκρινε την τοποθέτηση μνημείου μετά από δωρεά των αποστράτων της μεραρχίας AGUI της Ιταλίας στον κήπο του Λαού σε θέση που να έχει φόντο το παλαιό φρούριο .
Το γλυπτό αυτό έφτασε με πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Κέρκυρας .
Και τις τρεις φορές που ήλθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισα αρνητικά
Και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που ανήκω στους ελάχιστους που μειοψήφησαν
Την πρώτη ήλθε την περίοδο που δήμαρχος ήταν ο Α Μάστορας και πάρθηκε απόφαση για τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας .
Ο ανιστόρητος νεαρός δημοτικός σύμβουλος Λ Κουλούρης πρόεδρος της επιτροπής αισθητικής επανάφερε στο ΔΣ για δεύτερη φορά τον Σεπτ του 2007 πρόταση για μνημείο ,δεσπόζων αυτή την φορά ( σύνθεση με δύο φτερά 3,20μ άνοιγμα και 1,70 ύψος χωρίς την βάση .
Και τρίτη φορά με τον ίδιο εισηγητή τον Ιούλιο του 2008 για λήψη απόφασης χώρου τοποθέτησης. Για την ιστορία ο Δήμαρχος ήταν παρόν και στις δύο σημαντικότατες αποφάσεις που λήφθηκαν επί της δικής του θητείας .
Ενάντια στην τοποθέτηση του γλυπτού ήταν και είναι οι δύο πρώην και επί 6 συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχοι της Κέρκυρας κος Ι Κούρκουλος και Χ Σαρλής
Οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας Ν Δένδιας ,Α Γκερέκου και Μ. Χαραλάμπους .Ιστορικοί και ερευνητές .Εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων .
Άνθρωποι της πολιτικής και του πνεύματος χαρακτήρισαν αρνητικά αυτές τις αποφάσεις του Δ Σ με εκφράσεις μέρος των οποίων παραθέτω .
Παρεξήγηση η οποία είναι από εθνικής άποψης επικίνδυνη .
Θέμα εθνικής υποτέλειας.
Το επίσημο ελληνικό κράτος δεν θα συμμετάσχει.
Δεν στέλνουμε άγημα σε μνημείο κατακτητών .
Ας στήσουν οι έφεδροι της μεραρχίας το μνημείο τους στο καθολικό νεκροταφείο της πόλης .
Οι διχαστικές πρωτοβουλίες σε αντίθεση με τις συμβιβαστικές ποτέ δεν βοήθησαν κανένα λαό στην πρόοδό του .
Όσοι στήνουν μνημεία κατακτητών φιλούν κατουρημένες ποδιές .
Χωρίς γνώση των γεγονότων και της τοπικής ιστορίας .
Μνημείο ντροπής και προσβολής της ιστορίας της Κέρκυρας !!!
Εγώ παραθέτω έτσι απλά το απλούστερο, από τα Κερκυραϊκά ερανίσματα του καθηγητού Δ Καπάδοχου.
Η Κέρκυρα καταλήφθηκε από τους Ιταλούς στις 28-04-1941.Οι Ιταλοί προσπάθησαν να εξιταλήσουν την διοίκηση, απέκοψαν τις δημόσιες υπηρεσίες από την Αθήνα ,’άλλαξαν τη νομοθεσία και ανέθεσαν την πολιτική διοίκηση στο γραφείο πολιτικών υποθέσεων Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και επικεφαλής τον Πιέρο Παρίνι άνθρωπο ικανό και ευέλικτο .Τα ελληνικά σώματα ασφαλείας αντικαταστάθηκαν από Ιταλικά ,διωχτήκαν καθηγητές γυμνασίων και δημόσιοι υπάλληλοι .Θεσπίστηκε ιδιαίτερο νόμισμα η ιονική δραχμή και δεν επέτρεπαν στον Ερυθρό σταυρό να φέρει λίγα τρόφιμα για τον πληθυσμό .Στα σχέδιά τους οι Ιταλοί βρήκαν υποστηριχτές σε τρεις ομάδες ,στα μέλη της Ιταλικής παροικίας ,σε μερικούς Μαλτέζους και μερικούς Έλληνες κινούμενους από οικονομικά συμφέροντα ή από μωροφιλοδοξίες .«Αφιέρωμα στην ιστορία της Κερκύρας Αθήνα 2001 σελ 157»
Ο Δήμαρχος Μικάλεφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για μνημείο αλλά για ένα γλυπτό που θα ομορφύνει τον χώρο. «Κερκυραϊκά Νέα 22 Αυγούστου 2008»
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί !!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment