Friday, November 7, 2008

Κέρκυρα - Η κρίση της διαχείρισης των απορριμάτων





Με την εκπνοή του 2008 πρέπει να κλείσουν όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές ,διαφορετικά οι ΟΤΑ που στην γεωγραφική τους περιφέρεια φιλοξενούν χωματερές θα υποστούν μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για όσο διάστημα συντηρούν την λειτουργία τους .
Έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή έδειξε ότι σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν το τέλος του 2007 , 3060 ανεξέλεγκτες χωματερές 19 υπήρχαν στην Κέρκυρα Και βέβαια ενώ το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει κάποιες από αυτές λειτουργούν ακόμα . Η εκμετάλλευση και η λειτουργία κατά τον ερευνητή της εφημερίδας συνεχίζεται για λόγους κερδοσκοπικούς από ιδιώτες πολλαπλών ειδικοτήτων τους οποίους και χαρακτηρίζει Μαφία των σκουπιδιών . Τα ανεξέλεγκτα μπάζα τα πετρελαιοειδή τα νοσοκομειακά απόβλητα για να πέσουν στις χωματερές έχουν την διατίμησή τους .50 Ευρώ για τα πετρελαιοειδή ,30 για τα μπάζα και 70 για τα νοσοκομειακά. Εκτός αυτού τα προβλήματα είναι πλέον εμφανή, υποθήκη των υδάτινων πόρων ,ατμοσφαιρική ρύπανση, διοξίνες στην τροφική αλυσίδα .
Μια ευνομούμενη λοιπόν πολιτεία πρέπει να προχώρηση σε νέες δράσεις .Οι νέες δράσεις όμως ,όπου προχωρούν έχουν προβλήματα υλοποίησης όχι για λόγους οικονομικούς αλλά για κυρίως λόγους κοινωνικούς – με μεγάλες αντιδράσεις πολιτών και συλλόγων .
Στην Κέρκυρα για παράδειγμα έχουμε το Τεμπλόνι και την Λευκίμη .

Και αυτό γιατί κανένας δεν ζητάει τίποτε περισσότερο, από το να ακολουθούνται σε όλα τα στάδια τις διαδικασίας ,οι Ελληνικοί και οι Ευρωπαϊκοί νόμοι .

Όταν οι μελέτες κατευθύνονται ,όταν ο έλεγχος δεν γίνεται ,όταν απουσιάζει το επιστημονικό προσωπικό, όταν η ανακύκλωση είναι ελλιπής, όταν η λείπει το χρονοδιάγραμμα και γενικά απουσιάζει ολοκληρωμένο σχεδίο διαχείρισης. ,.Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα καχυποψίας στους πολίτες, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο χώρος που θα θυσιαστεί για ΧΥΤΑ –ΧΥΤΥ– Χωματερή θα κορεστεί και σε λίγο θα γυρεύουν άλλα νέα παρθένα μέρη για σκουπιδότοπο .
Αυτό συνέβη στο Τεμπλόνι, αυτό φοβούνται ότι θα συμβεί στην Λευκίμη και έτσι σήμερα υπάρχουν αντιδράσεις και αδιέξοδα από τους κατοίκους .Αντιδρούν διαμαρτύρονται ,επιθυμούν και καλά κάνουν ,να σταματήσουν και να μην υπάρξουν νέες δράσεις στην περιοχή τους .
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα φάνηκαν ψεύτικα και οι διαχειριστές είναι δυστυχώς αναξιόπιστοι και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη .
Σήμερα κύριοι για να μπούμε και στην ουσία πρέπει να μιλάμε για νέους τρόπους διαχείρισης , να μιλάμε για δράσεις και προτάσεις φιλικές με το περιβάλλον ,δράσεις που να αποδίδουν μηδενική ρύπανση, να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα προς εκμετάλλευση ,Co2 εργοστασιακό και εμπορεύσιμο , υλικά για οικοδομές και ενισχυτικά ασφάλτου, νέες θέσεις εργασίας . Ζητάμε επενδυτές που να εξασφαλίζουν τις μελέτες ,την χρηματοδότηση, να έχουν την τεχνογνωσία στην κατασκευή και στην σωστή διαχείριση ενός έργου .
Ή , δράσεις προσωρινές ,που δεν μολύνουν ,δεν ρυπαίνουν που ζητούν μόνο προσωρινούς αποθηκευτικούς χώρους για τα πακετοποιημένα απορρίμματα τα οποία οι βόρειοι ζητούν να αγοράσουν για να τα κάψουν σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας
Τέτοιες δράσεις σήμερα πραγματοποιούνται και μας προκαλούν από την Γερμανία από την Ιταλία από την Σουηδία .
Σήμερα πλέον τα σκουπίδια ανήκουν στο σύγχρονο τρόπο διαχείρισης μιας πόλης που λέγεται ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ. Και εδώ απουσιάζει πλήρως ο ενταφιασμός των απορριμμάτων .
Για παράδειγμα στην Σουηδία το Μάλμε και το Χάμαρμπυ από υποβαθμισμένες με έντονα στοιχεία βιομηχανικής και όχι μόνο ρύπανσης περιοχές ,σε λιγότερο από δέκα χρόνια μετατράπηκαν ,σε περιοχές πράσινης διαβίωσης .Εδώ τα σκουπίδια τοποθετούνται σε υπογειοποιημένα συστήματα διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα από τα οργανικά. Από την επεξεργασία τους παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, διασφαλίζεται η παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους και το παραγόμενο βιοαέριο χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση ,αλλά και για να κινούνται τα λεωφορεία της περιοχής .
Σήμερα λοιπόν πρέπει να κάνουμε προτάσεις που να είναι σύμφωνες με την Κερκυραϊκή πραγματικότητα και να αποβλέπουν στην μελλοντικά εφικτότερη και άριστη διαχείριση .
Προτείνω: Ως πρώτο στόχο διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής και καθορισμό χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης και αποκατάστασης όλων των δράσεων από την περιοχή του Τεμπλονίου
Ταυτόχρονα να ξεκινήσετε α] Έρευνα για την ιδανικότερη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης επεξεργασίας και σε καμιά περίπτωση της ταφής .
Μια διαχείριση που με βάση τις αρχές του αστικού μεταβολισμού να αποδίδει ανταποδοτικά στην ίδια την κοινωνία . Ιδιαιτέρα στην περιοχή που θα δεχθεί αυτή την δράση .Ανταποδοτικά όπως ,μείωση των τελών , δωρεάν ύδρευση , θέρμανση και θέσεις απασχόλησης και εργασίας στους κατοίκους της περιοχής .
Και β} μελέτη για εύρεση νέου χώρου ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων όπως έγινε στην Κρήτη , οι Κρητικοί δεν αρκέστηκαν μετά τον Κουρουπητό στην δημιουργία χώρου ολοκληρωμένης διαχείρισης στα Χανιά , άλλα σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης προχώρησαν και σε άλλη πιο προχωρημένη μέθοδο για όλη την Κρήτη . Και σήμερα είναι έτοιμοι και για άλλες δράσεις .
Τέλος οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα από τις δύο μελέτες, ο τρόπος λειτουργίας ,τα ανταποδοτικά ,ο τρόπος διαχείρισης και οι νέοι τόποι που υποδεικνύονται για εγκατάσταση να ξεφύγουν από τον μέχρι τώρα τρόπο διαχείρισης της επικοινωνίας ,στους κλειστούς χώρους συσκέψεων των Δημάρχων ,αλλά η πληροφορία να βγει στη κοινωνία η οποία είναι και ο τελικός αποδέκτης . Για να υπάρξει η ζητούμενη η κοινωνική συναίνεση .
.

Τηλέμαχος Γαβαλάς

No comments: