Tuesday, May 6, 2008

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ



Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ



1864 τα Ιόνια Νησιά ενώνονται με την Ελλάδα . Η Αυλική Κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου ψηφίζει τον ΡΝ νόμο της 30ης Ιανουαρίου 1866 << περί εισαγωγής εν Επτανήσω της εν τω λοιπώ Βασιλείω ισχυούσης Νομοθεσίας >> τον περίφημο νόμο για την αφομοίωση ,ο οποίος ήταν ένας νόμος σκοπιμότητας .Οι επικριτές του πολυάριθμοι και οι υπερασπιστές του σημαντικοί .
Εφημερίδες της εποχής άλλες τον χαρακτήριζαν << ως αναγκαίον δια την ολοκλήρωση της εθνικής αποκαταστάσεως >> άλλες ως <<ανομοθέτητος νομοθεσία καταστρεπτική και επάρατος ,αποσκοπούσα να θέση εις αποσύνθεση την Επτάνησον >>
Το νόμο και την αφομοίωση αντιστρατεύονται αρκετοί πολιτικοί και το σύνολο σχεδόν του πνευματικού κόσμου ,από την άλλη πλευρά το κράτος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να επιβάλει τους νόμους του . Η κρατική προπαγάνδα μέσω του τύπου χαρακτηρίζει όσους αντιστρατεύονται ότι υπηρετούν ανομολόγητους στόχους ,ξένων ίσως συμφερόντων . Η αφομοίωση δίχασε πολιτικούς και αντιστασιακούς {ριζοσπάστες } και τους Αγγλόφιλους {καταχθόνιους }
Το Αφομοιωτικό ζήτημα για περισσότερο από μια δεκαετία έλαβε διαστάσεις απροσδόκητες δημιούργησε κοινωνική αναταραχή και αντιμετωπίστηκε από την κοινωνία των επτανησίων ως πρόβλημα πολιτικό, κοινωνικό και συνειδησιακό.
Όμως ούτε ο Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος που αντιστρατεύτηκε τον Νόμο υπήρξε ποτέ καταχθόνιος ,ούτε οι αδελφοί Χαράλαμπος και Ηλίας Τυπάλδοι Ιακωβάτοι υπηρέτησαν ποτέ την Αγγλική προστασία .
Αντιμέτωποι στο νόμο και στη κατάσταση Κερκυραίοι ,Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινοί αποτείνονται στην Ελληνική Κυβέρνηση της Αθήνας με Ψηφίσματα και ενυπόγραφες διαμαρτυρίες προς διόρθωση των κακώς κείμενων .Οι ενέργειες αυτές όμως δεν βρήκαν αποδοχή αλλά κατηγορήθηκαν μάλιστα από πολιτικούς και κοματικούς αντιπάλους για έλλειψη πατριωτισμού.
Ενδεικτικό του κλίματος και των αγώνων της εποχής υπήρξε η γενναία αναφορά του τελευταίου προέδρου του Ιόνιου Κοινοβουλίου και ένθερμου υποστηριχτή της Ένωσης Στέφανου Παδοβά ήδη βουλευτή Κερκύρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .Η αναφορά αυτή διαμαρτυρία στην ουσία δεν θα αρκεστεί στους τύπους ,αλλά θα συμπληρωθεί και με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα
Στην παραίτησή του ο μεγάλος Στέφανος Παδοβάς μεταξύ των άλλων αναφέρει
Ο λαός του Ιονίου ,το οποίον η διπλωματία από καιρού συγκαταλέγει εις το πλήθος των ελευθέρων και ανεξαρτήτων λαών της πεπολιτισμένης Ευρώπης ,όσον πατριώτης και γενναιόφρων αν είναι ,απορρίπτει και θέλει απορρίπτει αιωνίως την μοίραν και την ολέθριαν κατάστασιν κατακτημένου λαού ,κατάστασην ασυμβίβαστον προς την ένωσιν εις έν αδιαίρετον Κράτος ,ήτις οφείλει να συνίσταται εις την εμπράγματον και ουχί εικονικήν πλήρη ισότητα και έτι πλέον ουχί εις την ικανοποίησιν των συμφερόντων ή των υλικών αναγκών του μεγαλύτερου αριθμού ……..και καταλήγει


Τολμώ όπως υποβάλω εις την προσοχή και εις τας σκέψεις της Ημετέρας Μεγαλειότητος ,μετά την έκθεσιν των αιτίων ,την ελεεινήν και απέλπιδα κατάστασιν των Ιονίων Πολιτειών ,και ιδιαιτέρως της Κέρκυρας πεποιθώς ότι η ενάσκησις των συνταγματικών δικαιωμάτων της Βασιλείας δύναται να πείση άπαντας ,ότι το σύνταγμα εις την Ελλάδα διοικεί την μοίραν και τα συμφέροντα ουχί μόνον του μεγάλου αριθμού αλλά και του μικρού ,δια την προστασίαν των ιερών αρχών της δικαιοσύνης της ισότητος και της τιμής
Ακόμα ο τότε Νομάρχης Κέρκυρας Δ.Σ.Μαυροκορδάτος εγκαταλείπει την Κέρκυρα υποβάλλοντας στην κυβέρνηση και αυτός την παραίτηση του .
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του με ευθύνη και σύνεση επισημαίνει και καυτηριάζει τις αδυναμίες και τις αδικίες του συστήματος ,μιλάει για κυβερνητικές ενέργειες που με σύστημα και πνεύμα πορεύονται να εξαρθρώσουν όλη την υπαλληλική πυραμίδα παραλύοντας την διοίκηση μεταξύ άλλων
Παρητήθην διότι ματαίως παρεκάλουν την έγκαιρον λήψην αναγκαιούντων μέτρων ,σχετικών με την οικονομικήν κατάστασην.
Παρητήθην διότι εζήτησα την επανόρθωσιν των δεινών της αφομοιώσεως
Παρητήθην διότι ……


Οι αγώνες του λαού της Επτανήσου δεν είναι λίγοι δεν είναι λίγοι οι Κερκυραίοι και οι Επτανήσιοι πολιτικοί οι οποίοι διεκδίκησαν με πάθος και αγωνίστηκαν κόντρα στο αδηφάγο Αθηνοκεντρικό κράτος ,η Κέρκυρα νιώθει μειωμένη δεν είναι ευχαριστημένη από τους πολιτικούς και τις πολιτικές που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια που της έδωσαν το χαρακτηρισμό ως πράσινου πολιτικά νησιού.
Σήμερα μερικά χρόνια και κάποιους μήνες μετά την αλλαγή του Κυβερνητικού σκηνικού τα δείγματα της κυβέρνησης, δεν είναι αυτά που περίμενε ο κόσμος της Κέρκυρας .Η ώρα της περιφέρειας δεν έχει ακόμα φανεί. Η Κέρκυρα συνεχίζει να δίνει πολλά στο κράτος, παίρνει πίσω λίγα η πολιτική του τότε η πολιτική της αφομοίωσης συνεχίζεται για χρόνια σταθερά μέχρις και σήμερα ,Η Κέρκυρα φθίνει .Που είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις .
Σήμερα; Η Κέρκυρα τιμάτε για το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της και ανήκει στα προστατευόμενα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ .Οι δράσεις και το παρόν της εγκυμονούν τους κίνδυνους απένταξης της .Προβλήματα χρόνων έχουν συσσωρευτεί στην Κέρκυρα { Συντήρηση και Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων .δυνατότητες Υλοποίηση του σχεδίου δράσης και προστασίας της παλιάς πόλης ,Νοσοκομείο ,Δικαστικό μέγαρο , Αεροδρόμιο ,Οδικό δίκτυο , Σχολική στέγη , ΧΥΤΑ , Νερό ,Σύνδεση του νησιωτικού χώρου και Μεταφορές .Χωροταξικό Αθλητικές εγκαταστάσεις , } Οι πόρτες μένουν κλειστές . Η αντιμετώπιση. των Αθηνών είναι εχθρική ,κωφεύουν.
Όλοι οι πολιτικοί του Νησιού έχουν στο στόμα την λέξη διεκδίκηση ,όλοι έχουν ως όραμα την διεκδίκηση των λύσεων, να προσφέρουν στον τόπο τους, με δικές τους προτάσεις να γίνουν έργα . Ας σηκώσουμε τα μανίκια όλοι από όποιον πολιτικό χώρο και όποια πολιτική ομάδα και αν προέρχεται κανείς .
Ας ξεπεραστούν μια φορά οι σκοπιμότητες η Κέρκυρα αγωνιά δεν μπορεί να περιμένει ..

No comments: