Sunday, April 20, 2008
ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
Έλλειμμα Δημοκρατίας στο Δήμο
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΠΑΚ –ΔΗΜΜΕΤΕΧΩ , Επιστροφή στο Μέλλον Μάχος Γαβαλάς σε δηλώσεις του για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης ανέφερε { Σήμερα είχαμε μεταξύ των άλλων δύο ιδιαίτερα σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο .Το ένα θέμα ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ όπου η εισήγηση που είχαμε στα χέρια μας μιλάει για αύξηση 10% «η δεύτερη σε 15 μήνες μετά το πρώτο σοκ του 20% το 2007» Και δεύτερο η αλλαγή του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Κερκυραίων .Ένας κανονισμός όπου για να συζητηθεί έπρεπε να ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων , ή οι έγραφες παρατηρήσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου .Ένα κανονισμός αναγκαίος για να υπάρξει πιστοποίηση για να υλοποιήσουμε τα έργα του 4ου ΚΠΣ ,
Επειδή και τα δύο θέματα ήταν ιδιαίτερα σοβαρά και με δεδομένο ένα δημοκρατικό έλλειμμα που σταθερά υπάρχει στο Δήμο Κερκυραίων .‘Έλλειψη ενημέρωσης , δράσεις που ανακοινώνονται χωρίς ποτέ να αποφασίζονται.
Η Αντιπολίτευση αποχώρησε αρνούμενη να γίνει άλλοθι και ανέδειξε ότι η Συμπολίτευση δεν είχε συνοχή και την δυνατότητα να κάνει απαρτία με τους συμβούλους της }.
Sunday, April 6, 2008
ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΔΙΧΡΩΜΙΕΣ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΔΙΧΡΩΜΙΕΣ
–Στο πολυσύχναστο όμορφο κέντρο της πόλης μας , οι φωτογραφίσεις των επισκεπτών είναι πυκνές και συχνές . Φωτογραφίες που μεταφέρουν τις αναμνήσεις από τις διακοπές με πρόσωπα γνωστά φιλικά μέσα σε ένα σκηνικό ανάμνησης από την επίσκεψη στην Κέρκυρα .
Το σκηνικό είναι διαφήμιση που μένει , αλλά και δυσφήμηση όταν δεν είναι καθώς πρέπει .Ορισμένα πράγματα λοιπόν που βγάζουν μάτι πρέπει να προσεχθούν. Δεν αναφέρομαι στους υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών που ο επισκέπτης αποφεύγει γιατί τους αντιλαμβάνεται με τα μάτια και με μύτη του, αλλά για άλλα περισσότερο μόνιμα και ακίνητα σκηνικά .
Το παλιό έχει την γοητεία του ,το κακότεχνα επισκευασμένο και αναπαλαιωμένο όμως χτυπάει στο μάτι και δημιουργεί κάκιστες εντυπώσεις.
Η αρχαιολογική υπηρεσία ως αρμόδια για την εποπτεία της αισθητικής ακολουθίας της πόλης μας πρέπει να επεμβαίνει ρεαλιστικά και δυναμικά για να πετυχαίνει το ποθητό αισθητικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τους νόμους που το ορίζουν .
Προσόψεις σπιτιών που επισκευάζονται πολλές φορές έχουν μεγάλη επιτυχία άλλες φορές ,το αποτέλεσμα είναι θλιβερό προκαλεί και δυσφημίζει .
Φαινόμενα και εικόνες που δεν ταιριάζουν στην πόλη μας πρέπει να αποφεύγονται .Αν η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία πρέπει μετά την έγκριση να εποπτεύει για να διαπιστώσει αν τα εγκεκριμένα είναι και πραγματοποιημένα αδρανεί ,τότε η Δημοτική αρχή πρέπει να επεμβαίνει .Είναι γνωστή όμως για χρόνια τώρα η τακτική της <<άσε τους όλους να κάνουν ότι θέλουν >> και έχει φέρει την πόλη μας σε αυτή την αισθητική κατάντια ..
Έχουμε σαν πόλη το θλιβερό φαινόμενο να δείχνουμε προς όλους τους επισκέπτες μας μια εγκαταλειμμένη πόλη ,σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που παραλάβαμε από τους Βενετσιάνους τους Γάλλους τους Εγγλέζους χωρίς να είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την αισθητική της κληρονομιά ,και σαν νεοέλληνες να τα περιμένουμε όλα από την Αθηναϊκή κεντρική εξουσία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα .
Πού είναι η δυναμική της Δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τα ποσά που απαιτούνται για μικροεπεμβάσεις , για αναμόρφωση και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων που είναι η δυναμική να επιβάλει και να κατευθύνει τους ιδιοκτήτες προς το γενικό καλό και το όφελος της πόλης μας .
Ας μην ψάξουμε πολύ .Κάποιοι πρέπει να βγουν από τα γραφεία τους και να κοιτάξουν για λίγο γύρω από το Δημαρχείο της πόλης ,με το κριτικό βλέμμα του Δημοτικού άρχοντα που αγαπάει την πόλη .Τι περιμένουν , να τα φωτογραφίζουν και να μας κράζουν οι Έλληνες και οι Ξένοι επισκέπτες ;
Friday, April 4, 2008
Με σεβασμό στο Περιβάλλον
Αρκετά χρόνια πριν τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν δράση δίνοντας έμφαση για τα θέματα περιβάλλοντος και τα θέματα υγείας . Προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη όπως η αλλαγή κλίματος ,η προστασία της βιολογικής ποικιλίας , η προστασία των υδάτινων πόρων , η ατμοσφαιρική ρύπανση ,όξινη βροχή απασχολούν όλο και περισσότερο τους Νοήμονες της γης
H Αειφόρος ανάπτυξη είναι μια έννοια κλειδί και με λίγα λόγια σημαίνει τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας της διαβίωσης του ανθρώπου εντός των πόλεων, αλλά και γενικά πάνω στον πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα, και το σημερινό περιβάλλον για ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως η οποία δεν θα εμποδίζει τη μελλοντική δυνατότητα των επόμενων γενεών να εκπληρώσουν τις δικές τους ανάγκες.
Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και ιδιαίτερα οι Δήμοι σε όλον το κόσμο έχουν αρχίσει από χρόνια τώρα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών και κοινές ενέργειες .Προσαρμόζουν τις δράσεις τους να είναι φιλικές προς το περιβάλλον εκμεταλλεύονται την επιστήμη κάνουν περιβαλλοντικά σχέδια και μελέτες ,προγραμματίζουν και δίνουν βιώσιμες απαντήσεις με σεβασμό στον σημερινό πολίτη αλλά και με την σκέψη πάντα στις επόμενες γενιές και στο περιβάλλον .
Το νερό το πλέον πολύτιμο και από τα πλέον τρωτά στοιχεία. ήταν και είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της ανθρώπινης κοινωνίας .Με τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην μείωση της ρύπανσης του νερού από τα βιομηχανικά απόβλητα και τα αστικά λύματα , αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα
Στατιστικές λένε ότι στις παραλίες της Ευρωπαϊκής ένωσης κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια λουόμενοι προσβάλλονται από λοιμώξεις και ότι τα ποσοστά νιτρικών αλάτων και φυτοφαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει η κοινότητα για το πόσιμο νερό στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου .Μέσα από τα ταμεία συνοχής εκατομμύρια εύρο έχουν εισρεύσει στην πατρίδα μας .Βιολογικοί καθαρισμοί μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και υγρών αποβλήτων έχουν κατασκευαστεί και συνεχίζουν να κατασκευάζονται επιχορηγούμενοι.
Η Κέρκυρα ακόμα και σήμερα είναι μια μεγάλη εργολαβία από τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα της ΔΕΥΑΚ.
Στόχος της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι να επιτευχθεί η καλή κατάσταση του νερού ως το τέλος του 2010 .Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην προστασία της ποιότητας του νερού και στον έλεγχο των ουσιών που ρυπαίνουν τους υδάτινους πόρους .Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτώντας με συνεργάτη- τελικό αποδέκτη την τοπική αυτοδιοίκηση επεμβαίνει στη διαχείριση του νερού αλλά και στις λεκάνες απορροής χειμάρρων και ποταμών. Την ενδιαφέρει το κόστος παροχής και η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και η ασφάλεια στο σύστημα ύδρευσης. Την ενδιαφέρει και δίνει προτεραιότητα σε προγράμματα νέων και βελτιωμένων συστημάτων ύδρευσης .
Θεωρεί ότι το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον είναι εξ ίσου σημαντικό με το πόσιμο νερό. Ο μισός πληθυσμός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής ένωσης ζει σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα από τις ακτές .και το παράκτιο περιβάλλον απειλείται από την ανεξέλεγκτη αστυφιλία και την τουριστική ανάπτυξη.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον έχει προχωρήσει σε διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και με οδηγίες δυναμώνει τον έλεγχο της ρύπανσης που προκαλείται .
Κάποιοι όμως επιμένουν .Κάποιοι και ντροπή τους δεν σέβονται τους κανόνες και τις οδηγίες ,κάποιοι έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις διαμαρτυρίες των πολιτών .
Παρεμβάσεις στην Κέρκυρα γίνονται όμως ακόμα δεν είναι αυτές που θέλουμε, και δεν είναι λίγοι οι ανεγκέφαλοι οι ασυνείδητοι αγνοώντας τα πάντα συνεχίζουν να διοχετεύουν τα λύματα ανεξέλεγκτα . Εν έτος 2008 δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μούργας των ελαιοτριβείων .Ακόμα και ο Δήμος Κερκυραίων κάθε λίγο και λιγάκι αφήνει τα λύματα να περνούν από τους παλαιούς αγωγούς στην θάλασσα στην Γαρίτσα και στο Λιμάνι .
Σεβασμός και Προσοχή λοιπόν Ανεγκέφαλοι .Στο καθαρό περιβάλλον στηρίζεται το μέλλον μας ,αλλά και σήμερα όλη η τουριστική οικονομία του Νησιού μας .
Wednesday, April 2, 2008
Η ατζέντα των διεκδικήσεων στην Κέρκυρα
Η ατζέντα των διεκδικήσεων στην Κέρκυρα
Ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις είναι οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων. Μεσαίες πόλεις είναι οι πόλεις που έχουν από 100.000 χιλιάδες κατοίκους μέχρις 250.000 χιλιάδες και μικρές πόλεις είναι οι πόλεις που συγκεντρώνουν αριθμό μέχρις 100.000. Βέβαια με τα ελληνικά δεδομένα όπου εκτός από τα δύο κέντρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μόνο τέσσερις πόλεις πλησιάζουν αριθμητικά τους 100.000 Χιλιάδες κατοίκους η Πάτρα η Λάρισα ο Βόλος και τα Ιωάννινα .
Η Κέρκυρα ανήκει με τα Ελληνικά δεδομένα στις μικρές μεσαίες πόλεις .
Οι μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο εξαιτίας των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων στα οποία δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν ενώ από την άλλη οι μικρές πόλεις , με ιδιαίτερα φιλικό για τον πολίτη περιβάλλον, πολλές φορές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα μεγάλων πόλεων
Οι μικρές πόλεις προσφέρουν άμεσα την δυνατότητα διαχείρισης και παρακολούθησης των τοπικών προγραμμάτων και προσφέρουν νέες βάσεις για την αναζήτηση της αστικής βιωσιμότητας εξαιτίας της στενής σχέσης με το περιβάλλον και της ταύτισης των κατοίκων με την πόλη τους .
Διαρκώς αυξανόμενες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης για τις μεσαίου μεγέθους πόλεις τις μικρές μεγάλες πόλεις όπως ονομάζονται .Τα ιδανικά χαρακτηριστικά των μικρών πόλεων για να έχουν μια αυτόνομη οργάνωση με σταθερή ανάπτυξη είναι .
Οι μικρές μονάδες παραγωγής
Το ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό με την υψηλού επιπέδου κατάρτιση
Η αποκεντρωτική διαχείριση
Η σύνδεση με τις πιο δυναμικές περιοχές τις Ευρώπης
Η προστασία του περιβάλλοντος.
Η Πολιτιστική προβολή
Η Υγεία καιη ασφάλεια στον πολίτη .
Η πρόσβαση στην έρευνα και η εφαρμογή και στις νέες τεχνολογίες .
Γνωστά είναι τα χαρακτηριστικά της Κέρκυρας !
Αυτό που είναι ιδιαίτερα γνωστό όμως και μας κάνει σκυθρωπούς και απαισιόδοξους είναι το ότι η Τοπική Πολιτική Ηγεσία βρίσκεται ιδιαίτερα νυχτωμένη και τα παραπάνω ζητούμενα πολύ σπάνια εμφανίζονται στην ατζέντα των τοπικών διεκδικήσεων .
Γαλάζιες Σημαίες
Χρυσές ακτές Γαλάζιες σημαίες
Την Δεύτερη θέση ανάμεσα σε 36 χώρες κέρδισε η Ελλάδα πέρσι σε παραλίες με γαλάζιες σημαίες .Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά είναι ελληνικές ακτές {378} που κέρδισαν αυτή την διάκριση, δηλαδή 5 περισσότερες από πέρυσι φέροντας την Ελλάδα στη Δεύτερη θέση μετά την Ισπανία ,ανάμεσα σε 36 χώρες της Ευρώπης ,της Αφρικής της βόρειας κεντρικής και νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας .
Οι νομοί της χώρας μας με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες
το 2006 [για το 2007 τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη ]ήταν τα Δωδεκάνησα {48 παραλίες} η Χαλκιδική {31 } το Λασίθι {31 }η Κέρκυρα {29} οι Κυκλάδες {24} η Μαγνησία {19} και ακολουθούν και άλλοι νομοί
Η ακτή που κερδίζει γαλάζια σημαία την διατηρεί για μία χρονιά και πρέπει να αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι την αξίζει γι αυτό στις 378 ακτές που βραβεύτηκαν οι 31 είναι νέες ενώ από τις παλαιές 26 δεν κατάφεραν να ξαναπάρουν σημαία .
Για να κερδίσει μια ακτή τη γαλάζια σημαία πρέπει να εκπληρώσει 27 αυστηρά κριτήρια που αφορούν την καθαρότητα Θάλασσας και ακτής την καλή οργάνωση την ασφάλεια των επισκεπτών την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενεργό προστασία της φύσης στην ακτή και στον παράκτιο χώρο
Μέλη του ιδρύματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης {F.E.E.}και του ταμείου προστασίας για την φύση{W.W.F} ελέγχουν εάν τηρούνται τα κριτήρια του προγράμματος και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα ή παραλήψεις .Σε περίπτωση ελλείψεων είναι δυνατόν να υποσταλθεί η Γαλάζια σημαία προσωρινά ή οριστικά .
Στην Κέρκυρα οι Δήμοι Εσπερίων και Κασιώπης με 5 σημαίες βρίσκονται μέσα στους 10 δήμους με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές στην Ελλάδα .
Bέβαια δεν σημαίνει εάν μια παραλία δεν έχει γαλάζια σημαία δεν έχει και καθαρά νερά η Ελλάδα και η Κέρκυρα είναι γεμάτη με ερημικές και πεντακάθαρες παραλίες αλλά εδώ όπως είπαμε τα κριτήρια συμπεριλαμβάνουν την τουριστική οργάνωση την ασφάλεια των επισκεπτών την καθαριότητα της ακτής και την περιβαλλοντική προστασία .
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ
Στην χώρα μας κάθε χρόνο παράγονται 400 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο που καταλήγουν στις περίπου 2500 νόμιμες ή παράνομες χωματερές .
Το ζήτημα της ανακύκλωσης θα μείωνε σημαντικά το τεράστιο όγκο απορριμμάτων Όμως για την ανακύκλωση ελάχιστα πράγματα γίνονται στη χώρα μας όσον αφορά τη την ενημέρωση και τη διαφώτιση του πολίτη .
Το θέμα πρέπει φυσικά να ξεκινήσει από τα σχολεία με έντονο και προγραμματισμένο τρόπο και να προχωρήσει με ενημέρωση των πολιτών στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας. Στα σχολεία βέβαια γίνονται αραιά που και πού ομιλίες στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οι οποίες δεν φτάνουν .
Ο Έλληνας δεν φαίνεται διατεθειμένος και πρόθυμος να πεισθεί ότι το κουτάκι του αναψυκτικού οι εφημερίδες του τα παλιά μπουκάλια από πλαστικό ή από γυαλί ακόμη και τα βιβλία που τα παιδιά πετούν κάθε καλοκαίρι στα σκαλοπάτια του σχολείου τους όταν τελειώνουν οι εξετάσεις είναι χρήσιμα ως ανακυκλώσιμα αγαθά – για να μην αναφέρουμε τις μπαταρίες ,τους παλαιούς καταλύτες αυτοκινήτων , την ξυλεία ή το αλουμίνιο που πετάγεται αλλά και τα υλικά που πηγαίνουν στα άχρηστα όταν ανανεώνεται ένα κτήριο .Όλα αυτά σήμερα είναι σκουπίδια όμως είναι χρήσιμα αντικείμενα για ένα κράτος που λειτουργεί σωστά ,νοικοκυρεμένα και έχει μάθει τους πολίτες του να σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο .Για έναν δήμο για μια κοινωνία που θέλει και σέβεται τον εαυτό της, έτσι ,προς το παρόν ,βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτόν το στόχο.
Βέβαια σε αντίθεση με εμάς σε ολόκληρη την Ευρώπη τα απόβλητα άρχισαν να θεωρούνται πολύτιμος πόρος και πολλές πόλεις αναλαμβάνουν πρωτοποριακή δράση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων .Στην Πάρμα της Ιταλίας για παράδειγμα η δημόσια εταιρία αποκομιδής απορριμμάτων δραστηριοποιήθηκε στην οργάνωση της συλλογής διαφόρων υλικών {χαρτιού το 1975 –γυαλιού το 1978 δοχείων αλουμινίου το 1983 και μπαταριών το 1985} οι φοιτητές συνεργάσθηκαν στη συλλογή δοχείων αλουμινίου ,ενώ σε μια εκστρατεία για την ανακύκλωση του χαρτιού η εταιρία χρησιμοποίησε το σύνθημα <<με τα κέρδη να φτιάξουμε έναν παιδικό σταθμό >>
Το τελευταίο πρόγραμμα της συγκεκριμένης πόλης <<φιλικό πλαστικό >> επιδιώκει να μετατρέψει τα πλαστικά απόβλητα σε δομικά υλικά .Επίσης ιδρύθηκε μια εταιρία για την ανακύκλωση ετερογενών πλαστικών η οποία το 2o/εξάμηνο του 1987 συνέλεγε τέσσερις τόνους πλαστικού το μήνα ενώ το 1993 έφτασε τους 60 τόνους πλαστικού το μήνα .
Επιτέλους είναι κρίμα για την Κέρκυρα η μη παραγωγή πολιτικής ,η αδράνεια της Κυβερνητικής μηχανής ,η απουσία οικολογικής συνείδησης από τον Δήμο .Κάποτε πρέπει να τελειώσουν δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε όλο τον κόσμο και για πάντα .
Subscribe to:
Posts (Atom)